U bent hier

Ontdek Wallonië-Brussel

Vallée mosane - Lustin
Vallée mosane - Lustin

Wallonië/Brussel, een wereld van openheid

Wallonië is samen met Brussel en Vlaanderen een van de drie gewesten die samen België vormen. Wallonië is een gewest dat van nature openstaat voor de wereld, waar talen en culturen elkaar ontmoeten. De Waalse universiteiten en hogescholen die op de wereldranglijst staan, worden gekenmerkt door een zeer hoog percentage buitenlandse studenten.

 

Wallonië oefent de territoriale bevoegdheden die door de federale staat zijn overgedragen volledig autonoom uit, zoals het economisch beleid, toerisme of toegepast wetenschappelijk onderzoek.

De Federatie Wallonië-Brussel is gericht op het samenbrengen van alle Franstalige Belgen binnen één institutionele entiteit. De Federatie is bevoegd voor alle zaken die te maken hebben met cultuur of mensen en richt zich hoofdzakelijk op het onderwijs, fundamenteel onderzoek, cultuurbeleid, audiovisuele media, jeugd en sport.

Wallonië steunt ook de wetenschappelijke en technologische samenwerking buiten de Europese Unie. Met betrekking tot de Francofonie heeft Wallonïe-Brussel een sterke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Franstalig netwerk van innovatieactoren, waaronder het FINNOV-netwerk. In 2015 werd in Luik de tweede editie van het Wereldforum van de Franse taal georganiseerd met als thema ‘de creatieve Francofonie’. Er waren 1200 jongeren uit bijna 100 landen samengekomen om aan meer dan 160 projecten te werken.

Wallonië moedigt zijn jeugd aan om gebruik te maken van allerlei internationale ervaringen, zoals uitwisselingsprogramma's voor studenten (bijv. Erasmus), stages in internationale organisaties of bedrijfsprospectiemissies die AWEX mogelijk maakt met zijn Explort-programma.

Deze wereldoriëntatie is een echte troef voor Wallonië, niet alleen wegens het internationaliseringsvermogen van zijn actoren, zowel op economisch als op cultureel vlak, maar ook wegens zijn multiculturele karakter.

Laat u inspireren door ons gastvrije en performante gewest, met een rijk verleden en vastberaden gericht op de toekomst.

 

Wist je dat?

•    Wallonië ongeveer 0,10% van het wereldwijde bbp vertegenwoordigt en dat de Waalse bedrijven goed zijn voor 0,30% van de wereldhandel.  

•    Waalse ondernemingen 70% van hun omzet realiseren met de export (EU gemiddelde: 30%).

•    Wallonië meer dan 1.851 buitenlandse investeringen verwelkomde tussen 2000 en 2021.

•    Wallonië meer dan 150 nationaliteiten telt.

•    Er in Wallonië elk jaar meer dan 60.000 buitenlandse studenten komen studeren.

•    De toeristische sector in Wallonië meer dan 7 miljoen overnachtingen heeft geregistreerd in 2021.

•    De luchthaven van Luik in 2020 werd verkozen tot beste vrachtluchthaven ter wereld en de prijs “Best Cargo Hub of the Year” heeft gekregen. Deze internationale erkenning is het resultaat van een strategie gericht op vracht, diversificatie en innovatie.

•    Wallonië het dichtste representatienetwerk per inwoner ter wereld heeft (bijna 180 vertegenwoordigingen in de 5 werelddelen).