U bent hier

Levensstandaard

Wallonië is een regio met een hoge levensstandaard. Dit uitzonderlijke welvaartspeil heeft al menig investeerder, student en toerist verleid naar Wallonië te trekken. De regio bezit dan ook een divers toeristisch aanbod, vooral op het gebied van zakelijk toerisme.

België is 18e op de ranglijst van gelukkigste landen ter wereld volgens het World Happiness Report 2016 waarin niet minder dan 38 verschillende welzijnsindicatoren in 157 verschillende landen werden getoetst.

 

Erfgoed

Wallonië wordt opgefleurd door magnifiek erfgoed, bestaande uit duizenden architectonische schatten: kastelen, kerken, kathedralen, abdijen en historische huizen getuigen van een rijke architectonische traditie.
Veel van deze attracties zijn door UNESCO erkend als werelderfgoed, zowel materieel als immaterieel. Het beroemde Carnaval van Binche is maar één treffend voorbeeld.

De Waalse steden zullen u ongetwijfeld verrassen met hun rijke historie, hun erfgoed, hun cultuur en hun folklore: Charleroi is de thuishaven van één van Europa's meest indrukwekkende fotografiemusea, Luik bezit een schitterend station ontworpen door sterarchitect Santiago Calatrava,Bergen is de culturele hoofdstad van Wallonië (en was dat in 2015 van Europa), Namen is de Waalse politieke hoofdstad en befaamd om z'n gastvrijheid en Doornik bezit als één van de oudste steden in België een prachtig historisch centrum.

 

Cultuur

Wallonië verwelkomt met regelmaat grote en spectaculaire evenementen waarvan sommige internationale awards mochten ontvangen. In Mons, dat in 2015 Europese Culturele Hoofdstad was, werd in datzelfde jaar de tweehonderdste verjaardag van de Slag om Waterloo gevierd. De Waterlooherdenkingen ontvingen maar liefst 7 awards en werden bij het European Best Event Awards in Sevilla tot "Europees Evenement van het Jaar" verkozen.

Wallonië is de thuisbasis van gerenommeerde culturele instellingen zoals de Koninklijke Opera van Wallonië, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik, het Koninklijk Muziekorkest Chambre de Wallonie en Charleroi Danses, het choreografische centrum van de Franse Gemeenschap van België dat uit het oude Koninklijke Ballet van Wallonië is voortgekomen en zich richt op moderne creaties. Charleroi Danses is een instituut dat wereldwijde bekendheid geniet.

Wallonië is ook een regio waarin het hele jaar door, aan de lopende band festivals in alle soorten en maten worden georganiseerd. Men kan er terecht voor klassieke muziek op het Festival de Wallonie(met meer dan 150 concerten in alle hoeken van Wallonië en Brussel), voor elektronische muziek en rock (les Ardentes, Dour, Verdur Rock...), wereldmuziek (Esperanzah) of Franstalige muziek (Francofolies) hartje zomer. In Namen is het in de maand mei traditioneel ook dringen geblazen met het festival voor de kermiskunsten, de vele festivals voor bioscoopbezoekers (Festival International du Film Francophone, Festival International du Film d’amour, Ramdam Festival, Festival International du Film 3D, Festival du Film de Comédie,…) en het beroemde KIKK Festival, gewijd aan digitale creativiteit.

 

Het zoete leven

Welzijn, ontspanning, gezondheid, natuur... Wallonië is één van de best bewaarde regio's in Europa. De contrasterende landschappen, plateaus, vruchtbare akkers, valleien, bossen, rivieren en meren bedwelmen de geest, verfrissen het lichaam en kalmeren de ziel. Het pure water stroomt in overvloed en wordt perfect samengevat in dat ene woord "Spa", dat staat voor zowel wellness als wereldberoemd mineraalwater.

 

Land van smaken

Gastronomische restaurants, lokale producten, smaken van vele originele recepten: Wallonië is een mekka voor de gastronomie. Er zijn talloze initiatieven die vergeten culinaire tradities weer smaakvol naar boven halen en verrassende recepten met respect voor traditie en kwaliteit neerzetten.

Het collectief Génération W brengt diverse Waalse koks en plaatselijke voedingsproducenten samen om dit culturele en ambachtelijke erfgoed te promoten.

 

Talentvol Wallonië

De collectieve Waalse verbeelding wordt bevolkt door echte en fictieve personages, oud en nieuw.

Deze rijke bron van verbeelding leverde iconische strips op, zoals Kuifje, Robbedoes, de Blauwbloezen, Cédric, Blueberry, Buck Danny, Martine, Rik Ringers, Dommel, Olivier Blunder, Jugurtha, Comanche, Jerry Spring, Valhardi, Kwabbernoot, Yoko Tsuno, Guus Slim, Robin Hoed, Leonardo, Natasja, Dan Cooper, Baard en Kale, en Flip Flink.

Verbeelding en inspiratie leidden ook tot muzikale creaties en de indrukwekkende oeuvres van Roger de la Pasture, Paul Delvaux, Jean-Michel Folon, Félicien Rops, René Magritte, Gustave Serrurier-Bovy en andere musici die in het canon van de Westerse muziekgeschiedenis meegeteld mogen worden, zoals Lassus, Du Mont, Dufay, Grétry, Franck, Vieuxtemps, Ysaÿe of Adolphe Sax, de uitvinder van de Saxofoon.

Schrijvers met een mondiaal publiek zijn er ook, zoals Charles De Coster (en zijn herschepping van de Legende van Tijl Uilenspiegel), Henri Michaux, Georges Simenon (één van de meest gelezen auteurs ter wereld met zijn Commissaris Jules Maigret) of Henri Vernes, de man achter Bob Morane.

Tenslotte mogen we ook de regisseurs, acteurs en actrices met wereldwijde erkenning niet vergeten, zoals de gebroeders Dardenne, Cécile de France, Emilie Dequenne, Bouli Lanners, François Damiens, Marie Gillain, Olivier Gourmet, Benoît Poelvoorde en Déborah François.