U bent hier

Toegankelijkheid

Met iets meer dan 200 inwoners per km2 is Wallonië boven alles een regio op menselijke schaal én met een bevoorrechte geografische ligging.

Dankzij de directe verbindingen met Brussel, heeft Wallonië direct toegang tot de Europese en Internationale instellingen die daar gevestigd zijn. De ligging van Wallonië in het hart van Europese transportnetwerken maakt het daarnaast tot één van de meest aantrekkelijke regio's in Europa voor distributiecentra en logistieke uitvalsbases.

Wallonië bezit het dichtste wegen- en spoorwegnetwerk van Europa; een belangrijke troef die de doorstroming in de hele regio en uitstekende grensoverschrijdende verbindingen garandeert. Wallonië wordt bediend door verschillende Europese spoorwegmaatschappijen zoals Thalys, Eurostar, TGV en ICE en is daarnaast één van de weinige plaatsen waar de goederenhogesnelheidstrein stopt.

Wallonië bezit ook een uitzonderlijk waterwegennetwerk voor de beroepsvaart. De regio is één van de pijlers van het Europese netwerk, met directe verbindingen naar de grootste zeehavencluster ter wereld (namelijk Antwerpen-Rotterdam en alles wat daartussen en omheen ligt).

De twee regionale luchthavens spelen ook een belangrijke rol in de luchtvaartsector: Liège Airport richt zich vooral op goederen en Charleroi Airport brengt jaarlijks 6 miljoen passagiers naar 100 verschillende bestemmingen wereldwijd.

Wallonië zet zich in om al deze netwerken op de best mogelijke manier te combineren en op elkaar aan te laten sluiten om zo de efficiency te optimaliseren. Eind 2015 opende de regio een nieuw trimodaal platform (water-spoor-weg): Liège Trilogiport, dat als streefdoel heeft hét logistieke knooppunt in het hart van de Euregio te worden.

 

Enkele cijfers :

  • Op een steenworp afstand van Brussel, de Europese hoofdstad waar zich ook het NAVO hoofdkwartier bevindt. Daarnaast is Brussel de thuisbasis van 120 internationale organisaties, 181 ambassades, 300 diplomaten en 1400 NGO's (non-governmental organisations).

  •  Bijna 60 miljoen Europeanen wonen binnen 4 uur rijtijd van Wallonië.

  •  Een regio van z'n 370 miljoen consumenten en 20 grote Europese steden kan binnen 24 uur bereikt worden.

  •  De Autonome Haven van Luik is de 3e grootste binnenhaven van Europa, in het hart van het Rijn-Schelde-Maasbekken.

  •  Liège Airport is de grootste cargoluchthaven van België en de nummer 8 van Europa. De luchthaven werd op een prijsuitreiking in 2015 in Singapore, door luchthavenklanten verkozen tot de "Beste Vrachtluchthaven in Europa".

  •  In 2015 was Brussels South Charleroi Airport de op-twee-na beste low-cost terminal in de wereld, volgens de jaarlijkse World Airport Awards ranglijst.

  •  Niet minder dan 6 logistieke hubs.

  •  Met 11 multi-modale infrastructuurplatforms.

  •  En tenslotte bezit Wallonië ook nog de grootste scheepslift ter wereld: de Strépy-Thieu.